Азбука на хранителните добавки: червена боровинка

06/12/2011 11:29
Какво се крие зад понятието:

Червената боровинка (Vaccinium macrocarpon) е един от най-известните североамерикански плодове. Тя е част от американската диета от векове под формата на сушени плодове, сокове, сосове и др. В рода на боровинката има и други известни представители, например европейската боровинка (Vaccinium oxycoccus ), но безспорно американската им посестрима е най- изсладваната.

Интересът към червената боровинка датира от древността - още индианците са налагали с лапи от плодовете й отворените рани и са пиели чай от листата при пикочни проблеми и диария.

История на употребата:

Чаят и хранителните добавки от червени боровинки са популярен, натурален метод за справяне с инфекции на пикочните пътища - алтернатива на антибиотиците. Успехът на плода под формата на суплементи стимулира допълнително разработката на храни и напитки, базирани на червена боровинка.

Научни изследвания:

Както казахме, червената боровинка има доказано благотворно влияние при проблеми с пикочните пътища, особено при жените. Причината се крие в естествените анти-залепващи качества на плода, които намаляват броя на болестотворните бактерии, които се прихващат върху повърхността на пикочния мехур, причинявайки инфекции. Според експертите анти-слепващият ефект се дължи на наличието на проантоцианидини (PACs) от тип А в плода - но те трябва да се намират в определени количества, за да се постигне желания резултат. Ето защо, приемът на хранителни добавки, които не съдържат нужното количество PACs, не гарантира здравословен ефект.

Традиционен опит:

Днес червената боровинка е често предпочитана пред антибиотиците при борба с уринарните инфекции. През 2011 г. изследване на 221 жени, страдащи от инфекции на пикочните пътища показва, че антибиотиците са по-ефективни от червената боровинка по отношение повторната поява на инфекции и тяхното отлагане във времето. В същото време обаче, приемът на антибиотици повишава резистентността по отношение на други видове антибиотици. 

Тенденции в търсенето:

Червените боровинки са една от най-продаваните хранителни добавки в САЩ с над 35 млн. долара приходи в магазините за натурални и здравословни храни за 2010 г. Това е 15% ръст спрямо 2009 г.

 

Разгледай цялата Азбука на хранителните добавки тук: